Vorige pagina

Raadplegen Instellingen en Opleidingen HO

Op de pagina Instellingen en opleidingen op de zakelijke site van DUO, vindt u openbare gegevens over instellingen, opleidingen en bekostiging. Voor het hoger onderwijs vervangt deze pagina het raadplegen van het voormalige CROHO. Om die reden is hieronder een aantal veel gebruikte raadpleeghandelingen in stappen uitgewerkt. Mist u een handeling die veel gebruikt wordt? Laat het ons weten via de RIO Helpdesk: rio@duo.nl.

Wilt u hulp bij het zoeken van andere openbare informatie in Instellingen en opleidingen? De algemene instructie Raadplegen Instellingen en Opleidingen, helpt u hiermee verder. 

Hoe staan mijn instellings- en opleidingsgegevens geregistreerd?
 1. Vul in de zoekbalk onder ‘Instellingen en opleidingen’ de:
  -instellingsnaam en/of opleidingsnaam in of
  -instellingscode en/of opleidingscode in
  In het witte kader in het midden van het scherm verschijnt het zoekresultaat.
 2. Hebt u de juiste opleiding gevonden? Klik op de opleiding. Het scherm met de gegevens van uw opleiding verschijnt.
  -Hebt u meerdere zoekresultaten? Klik in het menu aan de linkerkant op de zoekcategorie ‘Opleidingseenheden’ en kies voor ‘Hoger onderwijs’ of ‘Non formeel'. 
 3. Wilt u uw zoekresultaat verfijnen? Klik op ‘Resultaten verfijnen’  onder de zoekbalk in het witte kader. Aan de rechterkant verschijnt een menu met filteropties. Vink de benodigde filter(s) aan. De zoekresultaten worden hierop aangepast. 
 4. Wilt u een filter verwijderen? Klik dan op het kruisje naast het filter (in het blauwe vak) onder de zoekbalk.

Hoe kan ik opleidingsvarianten raadplegen?

Ho-opleidingen hebben soms varianten die ook in RIO zijn opgenomen. Om opleidingsvarianten te raadplegen volg onderstaande stappen.

 1. Kies ’Opleidingseenheden en ‘Hoger onderwijs’.
 2. Vink via ‘Resultaten verfijnen’ het filter ‘HO Opleidingsvarianten’ aan. U ziet in het resultatenoverzicht de opleidingsvarianten.

  Wilt u per instelling de opleidingsvarianten bekijken?
  Vul in het zoekvlak de naam van de instelling in. In het witte kader in het midden van het scherm verschijnt uw zoekresultaat.
  Wilt u meer informatie over een specifieke opleidingsvariant?
  Klik op de opleidingsvariant. De onderwijsinformatie over de opleidingsvariant verschijnt in beeld. In het eerste informatieblok (onderwijsinrichting) staat achter de kop Opleidingssoort vermeld dat het een ho opleidingsvariant is. In het tweede informatieblok (eveneens onderwijsinrichting) staat vermeld bij welke opleiding de variant hoort.


Welke licenties zijn actief?
In Instellingen en Opleidingen kunt u gericht zoeken naar licenties met de zoekcategorie 'Licenties' in het menu aan de linkerkant. 
 
 1. Klik op ‘Licenties’. Er verschijnt een dropdownmenu.  2. Klik op Hoger onderwijs. In het witte kader in het midden van het scherm verschijnen de zoekresultaten. 
 3. Vul in de zoekbalk onder ‘Instellingen en opleidingen’ uw instelling en/of opleiding in. Hiermee verfijnt u de zoekopdracht en verkleint u het aantal zoekresultaten.

  Hebt u een instellingsnaam ingevuld in het zoekveld?
  Klik op ‘Resultaten verfijnen’ en kies ‘Actueel’. In het midden van het scherm verschijnen alle huidige licenties van de instelling. Wilt u deze downloaden? Zie de stap Downloaden gegevens.
  Hebt u de opleiding ingevuld in het zoekveld en de juiste opleiding gevonden?
  Klik op de opleiding. Het scherm ‘Licentie’ verschijnt. Hierin staan de onderwijs- en vestigingslicenties en de onderwijsaccreditaties. Indien van toepassing is aangegeven waaruit de opleiding is ontstaan.
  Wilt u uw zoekresultaten verfijnen en verkleinen?
  Klik op 'Resultaten verfijnen' bovenin het witte kader. Aan de rechterkant verschijnt een menu met filteropties. Vink de benodigde filter(s) aan. De zoekresultaten worden hierop aangepast. 4. Wilt u een filter verwijderen? Klik dan op het kruisje naast het filter. Welke licenties waren of zijn actief op een specifieke peildatum?
Wilt u een licentieoverzicht van uw instelling? Volg dan onderstaande stappen:
 
 1. Klik in het menu op ‘Onderwijserkenningen’ en daarna op ‘Onderwijsinstellingserkenning. Vul in de zoekbalk onder ‘Instellingen en opleidingen’ de naam van de instelling in of de instellingscode. In het witte kader in het midden van het scherm verschijnt het zoekresultaat.  2. Klik op de instellingsnaam met de juiste instellingscode. Er verschijnt een scherm met daarin de keuze informatie op te vragen over bekostiging of instellingsdetails.  Is onduidelijk welke zoekresultaat juist is? Klik op ‘Resultaat verfijnen’. Kies de soort instelling, de bekostiging of de wet waaronder de instelling valt. In het witte kader in het midden van het scherm verschijnt uw overgebleven zoekresultaat. 3. Klik op 'Details Instelling'. In het scherm verschijnen gegevens van de Onderwijsinstellingserkenning. Links in het scherm staat de knop 'Licenties'. 4. Klik op 'Licenties'. In het scherm verschijnen alle licenties van de onderwijsinstellingserkenning van de instelling. 
 5. Vul in het menu aan de linkerkant de peildatum in. Hierna verschijnt een licentieoverzicht met daarop alle licenties die op die datum van kracht waren.Downloaden gegevens

Wilt u uw zoekresultaten downloaden? Klik dan op de downloadfunctie onder de zoekbalk. U kunt hier de resultaten als CSV-bestand downloaden. 
Downloaden gegevens

Open data opvragen
Wilt u liever zelf een set van data maken voor uw eigen rapportages? Of wilt u gegevens uit RIO koppelen aan uw eigen data via een API? Ga dan naar Onderwijsdata op de website van DUO of naar LOD Onderwijsregistratie Link opent externe pagina .
Vragen?
Helpdesk RIO
Hebt u vragen over de registratie in RIO of over het raadplegen Instellingen en opleidingen? Neem dan contact op met de helpdesk RIO van DUO:
 • mail: rio@duo.nl
 • telefonisch: 050 - 599 7738, optie 3 (maandag t/m vrijdag van 09:00 – 13:00 uur)

Helpdesk SSG
Hebt u vragen over de registratie van uw opleidingserkenning? Neem dan contact op met de helpdesk SSG van DUO.
 • mail: ssg@duo.nl
 • telefonisch: 050-5997738 optie 2 (op werkdagen van 9.00- 13.00)

Laatst gewijzigd op 10-10-2023