Vorige pagina

Bepalen van de opleidingseenheden HO

Vanuit de keten is besloten dat u initieel de volgende opleidingsgegevens vastlegt in RIO: 
  • De Hoger onderwijs (HO) opleidingen:
    • Bachelor, Master, Associate Degree (AD) en Postinitiële Master (PIM).
    • Varianten van een opleiding
      • Voorbeeld Master Business Administration bestaande uit de varianten: Change, Finance, HRM.
  • Het aanbod dat u voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie (STAP) in aanmerking wil brengen:
    • Geaccrediteerde opleidingen (en onderdelen daarvan).
    • De non-formele opleidingen/cursussen.

Hoger onderwijs
Dit betreft de door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) geaccrediteerde opleidingen (masters, bachelors, AD, of PIM) of onderdelen van een geaccrediteerde opleiding(minor, module etc.). Deze opleidingen/ opleidingsonderdelen kunt u alleen aanbieden (en opvoeren in RIO) als u een door Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) erkende HO-instelling (bekostigd en niet bekostigd) bent, met een licentie voor het aanbieden van deze opleidingen. In RIO zijn de geaccrediteerde opleidingen al voor u geconverteerd, maar u dient hiervoor nog zelf de opleidingsvarianten en aangeboden opleidingen vast te leggen. Het is ook mogelijk om een onderdeel van een geaccrediteerde opleiding, bijvoorbeeld een module of een minor, als opleidingsonderdeel vast te leggen en deze ook op te voeren als aangeboden opleidingsonderdeel.

Non formeel onderwijs (Particulier onderwijs)
Hieronder vallen alle andere opleidingen en onderdelen van een opleiding, die wel in aanmerking komen voor STAP, maar niet behoren tot een geaccrediteerde opleiding of een onderdeel zijn van een geaccrediteerde opleiding.


Bepalen van de opleidingseenheden

De door OCW erkende ho-instellingen kunnen de masters, bachelors en AD’s in aanmerking laten komen voor STAP. Dit geldt ook voor onderdelen, bijvoorbeeld modules en minors, van deze geaccrediteerde opleidingen (hoger onderwijs). Door OCW erkende ho-instellingen kunnen daarnaast zelf ontwikkelde cursussen en trainingen (die niet zijn geaccrediteerd) in RIO opvoeren en in aanmerking laten komen voor STAP. Deze vallen in RIO onder het particulier onderwijs. Er zijn ook instellingen met een NRTO-keurmerk die tevens een door OCW erkende ho-instelling zijn. In dat geval kunnen zij ook opleidingen uit de categorieën hoger onderwijs in aanmerking laten komen voor STAP. Dit wordt duidelijk in onderstaande uitgangspunten en schema.

In het HO zijn de volgende uitgangspunten opgesteld m.b.t. de opleidingseenheid: 
  • Een Opleidingseenheid* die geaccrediteerd is door de NVAO (dus alléén een HO-opleiding, HO-onderwijseenhedencluster (HO-onderwijseenheid).
    • waarbij een ho-onderwijseenhedencluster of ho-onderwijseenheid altijd een onderdeel vormt van een geaccrediteerde opleiding of nog te accrediteren opleiding.
    • een opleiding (Bachelor, Master of AD) die in de toekomst geaccrediteerd gaat worden door de NVAO betreft altijd een ho-opleiding.
  • Een opleidingseenheid* die niet geaccrediteerd is door de NVAO (dit mag nooit een HO-opleiding, HO-onderwijseenhedencluster of HO-onderwijseenheid zijn). Dit zal in RIO vallen onder een Particuliere opleidingseenheid.
* Voorbeelden van een HO Opleidingseenheid zijn een Bachelor, Master, AD, Cursus, Minor, Module, etc.

Onderstaand stroomschema is opgesteld als leidraad voor de juiste registratie. Dit schema toont u hoe u de opleidingseenheid dient te registreren in RIO.

PNG Bepalen OE schema HO

Let op! Het is van belang dat de opleidingseenheden eerst worden vastgelegd voordat wordt gestart met het vastleggen van de aangeboden opleiding. Voer deze zelf op als deze nog niet voor u zijn opgevoerd.

Voor het koppelen van een aangeboden opleiding met een opleidingseenheid kan onderstaande tabel worden gehanteerd:

Aangeboden opleiding Opleidingseenheid
Aangeboden HO-Opleiding HO-Opleiding
Aangeboden HO-Opleidingsonderdeel HO-OnderwijsEenhedenCluster (HOEC)
Aangeboden HO-Opleidingsonderdeel HO-Onderwijseenheid
Aangeboden particuliere opleiding Particuliere opleidingseenheden


Laatst gewijzigd op 05-07-2023