Vorige pagina

Registreren aangeboden opleidingen en cohorten mbo/vavo

U registreert uw aangeboden opleidingen en cohorten in RIO zodat afnemers uw opleidingsaanbod kunnen gebruiken. Denk hierbij aan afnemers zoals Cambo Link opent externe pagina , KiesMBO Link opent externe pagina en Leeroverzicht Link opent externe pagina . Cambo gebruikt bijvoorbeeld het opleidingsaanbod uit RIO voor het proces van studentaanmeldingen. Kiesmbo en Leeroverzicht gebruiken het opleidingsaanbod om aankomende studenten te informeren.

DUO heeft afspraken met instellingen en afnemers gemaakt hoe instellingen de aangeboden opleidingen in RIO registreren zodat afnemers de opleidingsgegevens juist kunnen tonen.
We raden u aan om eerst de richtlijnen door te nemen voordat u aangeboden opleidingen gaat registreren. Zie hieronder voor meer uitleg over de verschillende soorten aangeboden opleidingen en cohorten en het gebruik hier van.
Richtlijnen registreren aangeboden opleidingen en cohorten
De aangeboden opleiding is een opleidingseenheid die door een onderwijsaanbieder, al dan niet op een bepaalde onderwijslocatie, wordt aangeboden. In het MBO zijn er drie verschillende types aangeboden opleidingen:
  • Aangeboden MBO-Opleiding
  • Kan bestaan uit MboKwalificatie of MboCrossOverKwalificatie
  • Aangeboden MBO-Opleidingsonderdeel
  • Kan bestaan uit MboKeuzedeel, MboDeelkwalificatie, MboCertificeerbareEenheid of MboGeneriekExamenOnderdeel.
  • Aangeboden particuliere opleiding (non-formele opleiding)
Aangeboden pleidingen gericht op het behalen van een diploma

Bij een opleiding die gericht is op het behalen van een mbo diploma registreert u de aangeboden opleidingen als BOL, BBL of als 3e leerweg (OVO (voorheen LBL)

Aangeboden opleidingen gericht op het behalen van een beroepsgericht onderdeel met certificaat
Bij een opleiding in de 3e leerweg waar een student een deel van een opleiding volgt, namelijk een beroepsgericht onderdeel met certificaat, registreert u een ‘AangebodenMboOpleidingsonderdeel’. Vervolgens koppelt u de ‘AangebodenMboOpleidingsonderdeel’ aan het bijbehorende MBO Certificeerbare eenheid.

De koppeling met MBO Certificeerbare Eenheid zorgt ervoor dat onderstaande gegevens van het aangeboden opleidingsonderdeel automatisch worden overgenomen door de afnemers:
  • De formele naam; 
  • De kwalificatie waarbij het beroepsgericht onderdeel hoort;
  • De studiebelasting;
  • Het soort waardedocument.

Daarnaast hebt u de mogelijkheid om een aantal optionele gegevens zelf te registreren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een eigen naam en omschrijving van het opleidingstraject, de duur van de opleiding en de locatie waar het onderwijs wordt gegeven. Registreert u deze velden? Dan tonen de afnemers deze informatie ook.
Aangeboden opleidingen gericht op het behalen van een mbo keuzedeel
U registreert uw aangeboden opleiding gericht op het behalen van een beroepsgericht onderdeel met certificaat in RIO door een 'AangebodenMboOpleidingsonderdeel' te registreren dat u koppelt aan de bijbehorende MBO Certificeerbare Eenheid.

De koppeling met MBO Certificeerbare Eenheid zorgt ervoor dat onderstaande gegevens van het aangeboden opleidingsonderdeel automatisch worden overgenomen door de afnemers:
  • De formele naam;
  • De kwalificatie waarbij het beroepsgericht onderdeel hoort;
  • De studiebelasting;
  • Het soort waardedocument.
Daarnaast heeft u de mogelijkheid om een aantal optionele gegevens zelf te registreren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een eigen naam en omschrijving van het opleidingstraject, de duur van de opleiding en de locatie waar het onderwijs wordt gegeven. Registreert u deze velden? Dan tonen de afnemers deze informatie ook.

Cohorten
Een cohort is de realisatie/uitvoering van een aangeboden opleiding met eigen startmoment, instroomperiode en aanmeldbeperkingen.

Geeft u de opleiding meer dan één keer per jaar? Dan registreert u meerdere cohorten. In een cohort geeft u aan wanneer een nieuwe opleiding start en tot wanneer studenten zich kunnen aanmelden en instromen.

Klik hier voor een voorbeeld van een beroepsgericht onderdeel met certificaat.
Richtlijnen registreren cohorten
Een cohort is de realisatie/uitvoering van een aangeboden opleiding met eigen startmoment, instroomperiode en aanmeldbeperkingen.

Geeft u de opleiding meer dan één keer per jaar? Dan registreert u meerdere cohorten. In een cohort geeft u aan wanneer een nieuwe opleiding start en tot wanneer studenten zich kunnen aanmelden en instromen.

Afnemers gebruiken het cohort om onderstaande informatie automatisch te tonen op hun website om toekomstige studenten te informeren over aangeboden opleidingen en wanneer/of zij zich kunnen aanmelden:
  • Cohortstatus;
  • Begin aanmeldperiode;
  • Einde aanmeldperiode;
  • Begin instroomperiode;
  • Einde instroomperiode.
Bovenstaande gegevens vult u verplicht in met betrekking tot de aangeboden opleiding. Afnemers gebruiken deze gegevens als selectiecriterium om uw aangeboden opleiding wel of niet te tonen op hun website. 
De cohortstatus moet open zijn tijdens de aanmeldperiode, wanneer studenten zich oriënteren en aanmelden voor uw opleiding. Zodra de aanmeldperiode is gesloten, of wanneer bijvoorbeeld het maximale aantal deelnemers is bereikt, zet u de cohortstatus op gesloten.

Naast de cohortstatus maken afnemers ook gebruik van het begin en einde van de aanmeldperiode in relatie tot de cohortstatus. Zodra de aanmeldperiode is verstreken, wordt de opleiding automatisch op 'gesloten' gezet op de website van afnemers
Daarnaast vult u ook de begin- en einddatum van de instroomperiode in, zodat studenten weten wanneer zij kunnen beginnen met de aangeboden opleiding.

Optioneel vult u extra gegevens zoals een eigen naam of uw website. Vult u de optionele gegevens niet? Dan wordt gebruik gemaakt van de standaard gegevens die bekend zijn vanuit de SBB.
Registreren aangeboden opleidingen

Volg onderstaande stappen om een aangeboden opleiding(en) de registreren :
  1. Log in op Mijn DUO Zakelijk.
  2. Klik rechts boven in het scherm op uw naam.
  3. Klik in het opengeklapte menu op Instellingen en opleidingen.
  4. Klik op 'Mijn organisatie'. Als u voor meerdere organisaties geautoriseerd bent kunt u hier een keuze maken voor welke organisatie u gegevens wilt registreren.
  5. Klik op 'Aangeboden opleidingen' onder de onderwijsaanbieder waar u aangeboden opleidingen wilt toevoegen.

  6. Klik op 'Aangeboden opleiding toevoegen'.

  7. Selecteer bij 'Sector' de juiste categorie voor uw aangeboden opleiding. We raden u aan om eerst de 'Richtlijnen registreren aangeboden opleidingen' goed door te nemen om een juiste keuze te maken.
  8. Selecteer bij 'Kies opleiding' de opleidingseenheid. Standaard worden uw eigen opleidingen (Mijn opleidingen) weergegeven. U kunt ook kiezen om alle opleidingen weer te geven.

  9. Selecteer bij 'Locatie' eventueel de locatie waarop de aangeboden opleiding wordt gegeven. Als er sprake is van online onderwijs, dan kan u dit veld leeglaten.
  10. Vul bij 'Eerste instroomdatum' eventueel de datum in waarop de opleiding voor het eerst kan worden gevolgd.
  11. Vul bij 'Eigen naam' eventueel de naam in die wordt gebruikt in het maatschappelijk verkeer, bijvoorbeeld op de website. Als u geen eigen naam invult zal de opleidingsnaam getoond worden. 
  12. Vul bij 'Eigen Internationale naam' eventueel de Internationale naam in. Als u geen eigen Internationale naam invult zal de opleidingsnaam getoond worden.
  13. Vul bij 'Afwijkende opleidingsduur' eventueel de afwijkende duur van de opleiding in als deze anders is dan geregistreerd in de opleidingseenheid en selecteer de eenheid. De afwijkende-opleidingsduureenheid is de eenheid waarin de studieduur wordt uitgedrukt: uur, dag, week, maand of jaar.
  14. Selecteer bij 'Niveau' eventueel het niveau.
  15. Selecteer bij 'Voertaal' eventueel de taal waarin het onderwijs wordt gegeven.
  16. Vul bij 'Internetadres' eventueel het websiteadres in. Wij raden u aan te kiezen voor een URL die verwijst naar een pagina met meer informatie over de betreffende opleiding en niet de algemene website van uw organisatie.
  17. Vul bij "Samenwerkende onderwijsaanbieder" eventueel de onderwijsaanbiedercode in van de onderwijsaanbieder waarmee de opleiding gezamenlijk wordt aangeboden (bijvoorbeeld als de opleiding een doorlopende leerlijn betreft).
  18. Selecteer bij 'Toestemming STAP-budget regeling' de optie 'Niet beschikbaar in het kader van de STAP-regeling'. 
  19. Vul bij 'Begindatum' de datum in waarop de opleiding is opgenomen in de catalogus van de onderwijsaanbieder. Als u deze datum niet aanpast ligt de begindatum automatisch 7 dagen in de toekomst.
  20. Vul bij 'Einddatum' eventueel de einddatum van de aangeboden opleiding in. Dit is de laatste dag dat de opleiding gegeven wordt. Als deze nog niet bekend is, dan kunt u dit veld leeg laten. 
  21. Controleer de invoervelden en klik op 'Bewaar'.
  22. U bent nu klaar om cohorten te registreren. Zie onderstaande stappen om een cohort te registreren.

U heeft nu een nieuwe aangeboden opleiding geregistreerd. RIO maakt automatisch een aangebodenopleidingscode aan, deze code ziet u in het scherm als u op de aangeboden opleiding klikt. Het format van deze code is altijd 1234578-90ab-cdef-1234-567890ABCDEF (een UUID).

Wilt u meer aangeboden opleidingen registreren? Voer dan bovenstaande stappen 4 t/m 19 opnieuw uit. Herhaal dit totdat u alle aangeboden opleidingen hebt geregistreerd. 


Registreren cohort
Volg onderstaande stappen om een cohort te registreren:

  1. Log in op Mijn DUO Zakelijk.
  2. Klik rechts boven in het scherm op uw naam.
  3. Klik in het opengeklapte menu op Instellingen en opleidingen.
  4. Klik op 'Mijn organisatie'. Als u voor meerdere organisaties geautoriseerd bent kunt u hier een keuze maken voor welke organisatie u gegevens wilt registreren.
  5. Klik op 'Aangeboden opleidingen' onder de onderwijsaanbieder waarvoor u cohorten wilt registreren.
  6. Klik op de aangeboden opleiding waarvoor u een cohort wilt registreren. Staat de aangeboden opleiding niet op de eerste pagina? In het menu aan de linkerkant kunt u zoeken op opleidingseenheidscode óf de opleidingscode van de betreffende opleidingserkenning of opleidingsnaam.
  7. Voor het registreren van een nieuw cohort klikt u onder in het scherm op 'Cohort toevoegen'.
     
  8. Vul bij 'Cohort code' de code in die wordt gebruikt om het cohort te identificeren. We raden aan om, ivm externe afnemers, de cohortcode altijd uniek te houden binnen het opleidingsaanbod van de onderwijsaanbieder. 
  9. Selecteer bij 'Cohort status' de status. Cohort status open betekent dat het cohort open staat voor aanmeldingen. Cohort status gesloten betekent dat er geen aanmeldingen meer worden aangenomen voor het cohort. Het cohort hoeft alleen op gesloten te worden gezet wanneer het cohort vol is voor het einde van de aanmeldperiode.
  10. Vul bij 'Begin aanmeldperiode' de begindatum van de aanmeldperiode in, dus vanaf welke datum een student zich kan aanmelden.
  11. Vul bij 'Einde aanmeldperiode' eventueel de einddatum van de aanmeldperiode in, dus tot welke datum een student zich kan aanmelden.
  12. Selecteer bij 'Kies instroom type' of het gaat om een instroommoment of een instroomperiode.
    - Kies instroommoment als het gaat om een vast startmoment.
    - Kies instroomperiode als het gaat om een periode waarin de student op elk gewenst moment kan starten. Registreer de begin- en einddatum.
  13. Selecteer bij 'Toestemming vereist voor aanmelding' of er toestemming vereist is. Dit geeft aan of een aspirant student voor een bepaald cohort van een aangeboden opleiding toestemming van de instelling nodig heeft om zich aan te mogen melden.
  14. Vul bij 'Toelichting vereiste toestemming' eventueel een tekstuele toelichting in op de voor aanmelding vereiste toestemming van de onderwijsaanbieder. 
  15. Vul bij 'Toegangscode cohort' eventueel de toegangscode van het cohort in. Deze toegangscode is een door de onderwijsaanbieder bepaalde code die een aspirant student moet gebruiken om zich aan te kunnen melden voor een cohort van een aangeboden opleiding dat alleen toegankelijk is voor een specifieke doelgroep. Dit betreft vaak opleidingen die voor een specifiek bedrijf verzorgd worden.
  16. Selecteer bij 'Opleidingsvorm' de opleidingsvorm.
  17. Vul bij 'Deelnemersplaatsen' eventueel het aantal deelnemersplaatsen in. Het gaat hier om het aantal deelnemersplaatsen die beschikbaar zijn binnen dit cohort. 
  18. Vul bij 'Einddatum' eventueel de einddatum in. Dit is de datum van de laatste geplande lesdag. Als deze nog niet bekend is, dan kunt u dit veld leeg laten. 
  19. Controleer de invoervelden en klik op Bewaar.

Voorbeelden cohorten