Vorige pagina

Registreren opleidingseenheid mbo/vavo

De opleidingseenheid is een geheel van kennis, inzicht en vaardigheden dat in RIO wordt vastgelegd. Het kan gaan om een volledige opleiding of een deel van een opleiding zoals een cursus, training, vak of module.  Voor het MBO is er 1 type opleidingseenheid:

 • Particuliere opleiding (Non-formele opleiding). Opleidingen of onderdelen van een opleiding die niet zijn geaccrediteerd door de SBB.
Volg onderstaande stappen om de opleidingseenheid te registreren:

 1. Log in op Mijn DUO Zakelijk.
 2. Klik rechtsboven in het scherm op uw naam.
 3. Klik in het opengeklapte menu op 'RIO'.
 4. Klik op 'Mijn organisatie'. Als u voor meerdere organisaties geautoriseerd bent selecteert u hier het onderwijsbestuur waarvoor u opleidingen wilt registreren.
 5. Klik op het onderwijsbestuur.
 6. Klik in het menu aan de linkerkant op 'Opleidingen'.

 7. Klik op 'Opleiding toevoegen'.

 8. Selecteer bij 'Sector' de juiste categorie: Particuliere opleiding.

 9. Vul bij 'Eigen naam' de naam in. 
 10. Vul bij 'Naam kort' eventueel de verkorte naam in.
 11. Vul bij 'Internationale naam' eventueel de Internationale naam in.
 12. Vul bij 'Afkorting' eventueel de afkorting in.
 13. Vul bij 'Omschrijving' eventueel een omschrijving van de opleiding in. Let op: we raden u aan om platte tekst zonder opmaak te gebruiken. Als u teksten kopieert van een website kan het zijn dat de  mee komt. Dit zorgt na het opslaan voor vreemde tekens in de omschrijving. U kunt hierdoor de tekst niet meer zelf wijzigen. Als er toch een wijziging nodig is raden we u aan om het wijzig- en verwijderformulier te gebruiken. Deze kunt u onderaan deze pagina vinden bij 'Vragen?'.
 14. Selecteer bij 'Soort waardedocument' eventueel het waardedocument dat men ontvangt bij een succesvolle afronding van de opleiding.
 15. Selecteer bij 'Niveau' eventueel op welk niveau de opleiding wordt verzorgd.
 16. Vul bij 'Eqf' eventueel in welke EQF niveau van toepassing is. Meer informatie kunt u hier Link opent externe pagina  vinden.
 17. Vul bij 'Nlqf' eventueel in welke NLQF niveau van toepassing is. Meer informatie kunt u hier Link opent externe pagina  vinden. 
 18. Vul bij 'Studielast' eventueel de studielast in. De studielast is de last waarin de studieduur wordt uitgedrukt: contactuur, ECTS, studiebelastinguur, studiepunt of uur.  
 19. Vul bij 'Studielasteenheid' eventueel de studielasteenheid in. Als u de studielast heeft ingevuld, is dit veld verplicht om in te vullen. 
 20. Vul bij 'Begindatum' de datum in waarop de opleiding is ontwikkeld en vastgesteld. Als u deze datum niet aanpast ligt de begindatum automatisch 7 dagen in de toekomst. 
 21. Controleer de invoervelden en klik op Bewaar.

U heeft nu een nieuwe opleidingseenheid geregistreerd. RIO maakt automatisch een opleidingseenheidscode aan, deze code ziet u in het scherm in de tweede kolom. Het format van deze code is altijd 1234O5678.
 
Wilt u meer opleidingseenheden registreren? Voer dan bovenstaande stappen 3 t/m 21opnieuw uit. Herhaal dit totdat u alle opleidingseenheden hebt geregistreerd.

Vragen?
Helpdesk RIO
Hebt u vragen over de registratie in RIO of over het raadplegen Instellingen en opleidingen? Neem dan contact op met de helpdesk RIO van DUO:
 • mail: rio@duo.nl
 • telefonisch: 050 - 599 7738, optie 3 (maandag t/m vrijdag van 09:00 – 13:00 uur)

Inloggen en autorisatie
 • Bent u beheerder voor uw organisatie en hebt u vragen over de beheer- en gebruikersrollen en autorisatie hiervan voor RIO of kunt u niet inloggen? Neem dan contact op met de helpdesk RIO.
 • Bent u gebruiker en hebt u vragen over de gebruikersrollen en autorisatie hiervan of kunt u niet inloggen? Neem dan contact op met de beheerder van uw organisatie. 

Gegevens onjuist geregistreerd?
Hebt u gegevens onjuist opgevoerd of een andere fout gemaakt? Via het onderstaandverwijder of wijzigformulier kunt u een registratie laten verwijderen. Ook kunt u sommige gegevens die u zelf niet kunt wijzigen, laten wijzigen via het formulier. Mail het ingevulde formulier naar rio@duo.nl.

Let op: verwijder geen scholingsactiviteiten waar al STAP-budget voor is toegekend. Dit zorgt voor administratieve problemen bij het UWV. 


Laatst gewijzigd op 12-03-2024