Vorige pagina

Starten met RIO voor niet OCW-erkende instellingen via EDU-DEX

Dit stappenplan ondersteund niet OCW-erkende instellingen die non-formeel onderwijs aanbieden in de aanlevering via EDU-DEX en de handmatige registratie in het register Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO) van de contactgegevens.

Aanleveren RIO via handmatige registratieU kunt als niet OCW-erkende instelling het opleidingsaanbod voor RIO ook handmatig registreren. Wilt u meer informatie over het handmatig registreren van gegevens in RIO? Klik dan hier.

Volg onderstaande stappen als u wilt aanleveren via EDU-DEX:

Stap 1: Toelating RIO
Voordat u aan de slag kunt met onderstaand stappenplan is het noodzakelijk dat u als instelling geregistreerd staat in RIO. Hiervoor hebt u een van de keurmerken nodig. 

Om als niet OCW-erkende instellingen toegang te krijgen tot RIO heeft u een keurmerk nodig. U komt in aanmerking als 1 van onderstaande situaties voor u van toepassing is. 
Als dit niet voor u van toepassing is, kunt u uw opleidingsaanbod helaas niet registreren in RIO. 

Hebt u een van deze keurmerken? Neem dan contact op met de betreffende partij en benoem dat u gebruik wilt maken van RIO. De betreffende partij registreert u dan in RIO en daarna kunt u verder met stap 2. Bent u nog niet geregistreerd in RIO? Wacht dan met het uitvoeren van stap 2 totdat u wel in RIO geregistreerd staat.  

Stap 2: Aanmelden bij EDU-DEX

Om aan te kunnen leveren via EDU-DEX moet u zich aanmelden via www.edudex.nl Link opent externe pagina

Stap 3: Vraag de juiste autorisaties aan bij DUO
Om scholingsactiviteiten te registreren in RIO heeft u toegang tot Mijn DUO Zakelijk nodig. Hiervoor moet u onderstaande aanvragen:

 • eHerkenning: klik hier voor meer informatie.
 • de RIO beheerdersrollen: deze kunt u aanvragen via het formulier Aanmelding en Wijziging Mijn DUO Zakelijk. Zie onderstaand formulier.
  • Bij vraag 1.2. hoeft u alleen het KVK-nummer in te vullen.
  • Bij vraag 3.1. hoeft u alleen de rol 'Beheerder RIO Algemeen' te selecteren.
  • Let op dat het formulier wordt ondertekend door een persoon die tekenbevoegd is en ook zo geregistreerd staat in het handelsregister van KVK.
  • Stuur het ingevulde formulier op naar securityservicedesk@duo.nl

Hebt u in Mijn DUO de RIO beheerdersrollen voor uw onderwijsinstelling? Dan kunt u inloggen via Mijn DUO Zakelijk en de RIO gebruikersrollen aan uzelf of aan uw collega's toekennen. Dit doet u door bij ‘Autorisatiebeheer’ de betreffende rollen en kenmerken te koppelen. Hoe u dit doet, leest u hier

We raden u aan om het vullen van RIO bij 1 of 2 personen te beleggen. Dit om het overzicht te bewaren.

Stap 4: Registreer de contactgegevens
Het doel van het registreren van de contactgegevens is dat externe partijen met de juiste persoon of afdeling binnen uw instelling contact op kunnen nemen. Voor de niet OCW-erkende instellingen is er op dit moment 1 communicatiecontext, namelijk de algemene. Deze communicatiecontext is openbaar. U mag naar aanleiding van de AVG geen persoonlijke contactgegevens registreren in deze communicatiecontext.

Volg onderstaande stappen om verder te gaan met het registreren van de contactgegevens:

 1. Log in op Mijn DUO Zakelijk.

 2. Klik rechts boven in het scherm op uw naam.

 3. Klik in het opengeklapte menu op RIO.

 4. Klik op 'Mijn organisatie'. Als u voor meerdere organisaties geautoriseerd bent kunt u hier een keuze maken voor welke organisatie u gegevens wilt registreren.

 5. U ziet nu de organisatiestructuur. Klik op het onderwijsbestuur, de onderwijsaanbieder, de onderwijsbegeleidingsaanbieder of de onderwijsaanbiedersgroep waarvoor u de contactgegevens wilt registreren. Heeft een onderwijsaanbieder voor een communicatiecontext andere contactgegevens dan het onderwijsbestuur? Registreer dan bij beide de contactgegevens. Doet u dit niet, dan wordt er uitgegaan van overerving. Als er geen contactgegevens zijn ingevuld bij de onderwijsaanbieder wordt er gekeken naar de contactgegevens van het onderwijsbestuur. Zijn er geen contactgegevens gevuld voor het onderwijsbestuur? Dan wordt er gekeken naar de contactgegevens van het handelsregister. 
 6. Klik in het menu aan de linkerkant op 'Contactgegevens'.

 7. Klik op 'Contactgegevens toevoegen'. 

 8. Selecteer bij 'Sector' de onderwijssector waarvoor u de contactgegevens wilt registreren.
 9. Selecteer bij 'Communicatiecontext' de context waarvoor u de contactgegevens wilt registreren.
 10. Vul bij 'Afdeling of functie' eventueel de afdeling of functie in waarvan u de contactgegevens registreert.
 11. Vul bij 'Toelichting' eventueel een toelichting in over de afdeling of functie.
 12. Vul bij 'Telefoon' eventueel het telefoonnummer in.
 13. Vul bij 'Fax' eventueel het faxnummer in.
 14. Vul bij 'E-mail' eventueel het e-mailadres in.
 15. Vul bij 'Website' eventueel de website in. 
 16. Vul bij 'Postadres' (een deel van) het postadres in. U ziet een drop-down-menu waaruit u het juiste adres kunt selecteren. U kunt ook zoeken op postbus. 
 17. Vul bij 'Bezoekadres' (een deel van) het bezoekadres in. U ziet een drop-down menu waaruit u het juiste adres kunt selecteren.
 18. Controleer de invoervelden en klik op Bewaar.
 19. U heeft nu de contactgegevens geregistreerd. Wilt u aanvullende contactgegevens registreren onder hetzelfde gekozen bestuur, de onderwijsaanbieder, onderwijsbegeleidingsaanbieder of onderwijsaanbiedersgroep? Voer dan de bovenstaande stappen 7 t/m 18 opnieuw uit.

  Wilt u nieuwe contactgegevens registreren onder een ander organisatieonderdeel? Ga dan terug naar de organisatiestructuur en klik op het organisatieonderdeel waarvoor u de contactgegevens wilt registreren. Voer nu bovenstaande stappen 6 t/m 18 opnieuw uit. 
Vragen?
Helpdesk RIO
Hebt u vragen met betrekking tot het registreren of raadplegen van RIO? Neem dan contact op met de helpdesk RIO van DUO:
 • mail: rio@duo.nl
 • telefonisch: 050 - 599 7738, optie 3 (maandag t/m vrijdag van 09:00 – 13:00 uur)

Helpdesk Security Service Desk (SSD)
Hebt u vragen over de beheer- en gebruikersrollen en autorisatie hiervan? Of kunt u niet inloggen? Neem dan contact op met de helpdesk SSD van DUO:

EDU-DEX
Hebt u vragen over de aanlevering met EDU-DEX? Neem dan contact op met EDU-DEX:

Gegevens onjuist geregistreerd?
Hebt u gegevens onjuist geregistreerd of een andere fout gemaakt? Neem contact op met EDU-DEX om te bespreken hoe dit opgelost kan worden.


Laatst gewijzigd op 02-11-2023